Katedra Irodalomverseny

2024. június 10.
2023-2024
,
Alapiskola
Katedra Irodalomverseny

„Azok a könyvek, melyek könyvtárad polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó.”
Kosztolányi Dezső

Az idei tanévben is bekapcsolódtak diákjaink a Katedra Irodalomversenybe és a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedőbe is.  Két kategóriában versenyezhettek, mely szerkezetileg két egységből áll: egy levelezős szakaszból és egy személyes találkozáson alapuló döntőből. Szeptembertől dolgoztak a csapatok Kálosi Gabriella, Földes Varga Katalin és Mózes Endre felkészítő pedagógusokkal. A kollégák rengeteg energiát, időt szántak arra, hogy a diákokat olvasásra és gondolkodásra bírják. Köszönjük szépen fáradozásukat!
Minden diákunknak gratulálunk, akik dolgoztak az idei tanévben az adott könyvekkel. Szoros mezőny alakult ki a versenyzők között, akik megmutathatták kreativitásukat, gyarapították szókincsüket, a munkafolyamat alatt odafigyeltek a műre és egymásra is.
Az I. kategória résztvevői Sara Pennypacker lenyűgöző művét, a Paxot olvashatták. Az ifjúsági regény Peter és Pax szoros barátságát tárja elénk, akiket a sors elszakít egymástól. 55 csapat indult a versenyen, a Marianumot képviselte:
VÖRÖS RÓKÁK: Sánta Dorottya, Sánta Ráhel, Vyšehradská Hanna
BIGÖTÖDIK: Pálmay Anna, Fördős Viktória, Lantos Johanna
JÓLSEPER: Kocur Anna, Kovács Helga, Muharos Jázmin és Karácsony Eszter
A II. kategória diákjai Lois Lowry művével, Az emlékek őrével ismerkedhettek meg. A könyv egy olyan társadalomról szól, amely elnyomja az emlékeket, jókat és rosszakat egyaránt. Ebben a társadalomban nincs háború, éhezés, sem fájdalom. Első pillantásra tökéletesnek tűnik, de a felszíni tökéletesség szörnyűségeket rejt. Összesen 66 csapat versenyzett, 
A PÁL UTCAI LÁNYOK: Andrew Hanna, Kiss Eszter, Kiss Nóra iskolánk „színeiben”.

Az országos megmérettetésre 20-20 csapat kapott meghívást, amire 2024. június 10-én került sor Nyitrán, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen.

Iskolánk egy csapata bejutott a döntőbe. Szinte úszva érkeztünk, a ránk zúduló eső miatt, és úsztunk a boldogságban, hisz dobogós helyre olvastuk magunkat, 3. helyezést értek el az 5. A osztályos lányok.
Sánta Dorottya, Sánta Ráhel és Vyšehradská Hanna először indultak a versenyen, de már most megígérték, hogy jövőre is szeretnének itt találkozni azon kedves ismerősökkel, akiknek az olvasás öröm, a tudás hatalom, a könyvutalvány jutalom.